Schermafbeelding 2013-05-21 om 14.53.01

Gerrit Rietveld
Rietveld, Gerrit Thomas (Utrecht 24 juni 1888 – 25 juni 1964), architect en meubelontwerper, leerde het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. Hij ontwikkelde zich door bijscholing in architectuurtekenen en later architectuur. Hierdoor kwam hij in contact met leden van De Stijl zoals Robert van ‘t Hoff, Bart van der Leck, Theo van Doesburg.

In 1919 vestigde Rietveld zich als zelfstandig architect en sloot hij zich aan bij De Stijl. Rietveld’s meubelontwerpen uit deze periode, in de karakteristieke primaire kleuren (rood, geel, blauw), zijn dan ook pure realisaties van de opvattingen van De Stijl. In 1921 ontmoette hij de binnenhuisarchitecte Truus Schröder-Schräder voor wie hij, in nauw overleg, in 1924 het Schröderhuis ontwierp.

Na het opheffen van De Stijl in 1931 brak er voor Rietveld een moeilijke periode aan. Door crisis en oorlog werd er minder gebouwd. In deze periode maakte Rietveld wel een groot aantal meubelontwerpen. RIETVELD Originals brengt bekende en minder bekende meubels uit het werk van Gerrit Rietveld op de markt.